Na ons bezoek aan de open tuinen route van Velt in Oosterwold hadden we nog wat tijd over. We besloten te gaan lunchen bij Theetuin Eemnes, een korte rit vanuit Oosterwold (Almere).
Wat een heerlijke plek! Met allemaal gezellige zitjes in de tuin, verschillende kassen, een speelplaats voor kinderen en ze zijn een moestuin aan het bouwen.




We lunchten er heerlijk en namen nog een stuk appeltaart als toetje. Echt een aanrader! We besloten na de lunch om nog een deelnemende ‘van Velt’ tuin te bezoeken op de weg naar huis. In Kortenhoef.
We kwamen aanrijden en hadden werkelijk geen idee of we op de goede plek waren. Helemaal achterin het moestuincomplex ligt de Samentuin verscholen tussen het groen. Na een gezellige route wandelen langs alle moestuinen op het complex waren we verrast hoe gezellig en leuk de tuin eruit ziet.
Ondanks de kou en wind werden we enthousiast ontvangen door Liesbet. En kijk hoe gezellig met een bakfiets bij de entree!

De Samentuin, is een tuin waar dorpsgenoten vrijwillig samenwerken onder leiding van Liesbet. Er worden groenten en fruit verbouwd op een volledig ecologische manier. Naast de vele gewassen staan er ook veel inheemse planten en plukbloemen. Het is een perceel van 1850m2, ligt langs een sloot en loopt af in natter gebied.



Vijf jaar geleden kon Liesbet het perceel huren en werd er als eerste een zeventig meter lange inheemse haag geplant. Daar zitten heel veel vogels en andere dieren in. De vrijwilligers zien onder andere roofvogels, vinken, zwaluwen, dassen, muizen en vossen langs komen. Afgelopen jaar hebben ze helemaal geen ‘last’ gehad van slakken, wat hoogstwaarschijnlijk hier mee te maken heeft.




Hoe handig is de waterton met kraantje naast de blokhut!
We kregen een rondleiding en uitleg langs alle borders. Leuk om te zien dat er volgens polycultuur moestuinieren ingeplant wordt. Er staan heel veel verschillende gewassen en bloemen door en bij elkaar.


We kregen een plantje mee van Liesbet. Ik nam een ‘Rode Tuinmelde’ mee. Die zie je hierboven op de foto. Ik kende het nog niet, maar het wordt ook wel Duitse bladspinazie genoemd. Je oogst de bladeren jong zodat je ze rauw kan eten in bijvoorbeeld salades. Oudere bladeren worden vezelachtig en zijn beter om te koken. Heel benieuwd naar! Het schijnt zichzelf heel goed uit te zaaien, dus ik ga er waarschijnlijk veel plezier van hebben.

Op de terugweg nam ik nog wat foto’s op het moestuincomplex. Ik vind volkstuinen toch altijd zo gezellig. Ieder heeft zijn eigen manier van werken en je doet er toch altijd inspiratie op.




Het lijkt mij fantastisch als zulke initiatieven in elke gemeente zijn. Je kunt de Samentuin volgen op Instagram.
Liefs,
Diantha